De keukentafelbrochure

Een hulpmiddel om inzicht te krijgen in jouw behoefte aan ondersteuning,

Veel mensen vinden het niet zo gemakkelijk om ondersteuning te vragen. Allerlei vragen spelen daarbij een rol: Wat kan ikzelf? Wie helpt mij daar al naar mijn tevredenheid bij? Waar heb ik nog ondersteuning bij nodig?

Inzicht krijgen in jouw behoefte aan ondersteuning, kan dan helpen. Daarom hebben wij een hulpmiddel voor jou gemaakt.

Als je hulp nodig hebt om een zelfstandig leven te leiden, omdat je een beperking hebt bijvoorbeeld of wat ouder wordt, kun je onder andere terecht bij de gemeente. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning, afgekort de Wmo.

Om hulp uit de Wmo te krijgen ga je in gesprek met een medewerker van de gemeente. Dat gebeurt in het zogeheten keukentafelgesprek. Je vertelt dan over jouw situatie en welke hulp je nodig hebt. Met wat voor hulp ben je in staat om een zelfstandig leven te leiden?

Zo’n gesprek is niet eenvoudig, maar het is wel heel belangrijk. Naar aanleiding van dit gesprek besluit de gemeente óf je ondersteuning krijgt, welke ondersteuning je krijgt, en in welke vorm. Deze brochure is een hulpmiddel om je goed voor te bereiden op het keukentafelgesprek. Tegenwoordig gebeurt dit vaak telefonisch, dan is het nog handiger. Veel gemeenten gebruiken een ‘zelfredzaamheidsmatrix’. Dit is een methode om een duidelijk beeld te krijgen van jouw situatie.

Dit boekje is verdeeld in de thema’s die in deze zelfredzaamheidsmatrix zijn opgenomen en in een keukentafelgesprek aan de orde (kunnen) komen. Bij elk thema zijn vragen geformuleerd over: wat je zelf kunt, en waar je hulp bij nodig hebt. Door over deze vragen na te denken en ze te beantwoorden, ga je goed voorbereid zo’n gesprek in. Let wel: Het gaat om wat jij nodig hebt en wat jij zèlf belangrijk vindt! Dit boekje is voor iedereen die voor hulp een beroep moet doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning van de gemeente. Daarom zijn er ook vragen bij die niet -direct- op jou van toepassing zijn. Deze vragen kun je natuurlijk overslaan

 

Afbeelding Keukentafelbrochure pdf zwartwit - linkt naar pdf afbeelding blauwgele brochure - linkt naar brochure
Keukentafelbrochure – interactieve PDF – zwart wit, ook geschikt voor printen

 

Keukentafelbrochure – interactieve PDF – blauw geel

 

Keukentafelbrochure – interactief Microsoft Word document – zwart wit

 

Keukentafelbrochure – interactief Microsoft Word document – blauw geel